Sunday, April 18, 2010

first love..~~








pagi2 neh nak merapu-rapu jap..boley x??

kalo x bley..nak merapu gak..wawawa..~~

emmm...tiba2 teringat kat dia lak..

sape ea??

alaaa....DIA..:)

em...betoi ke orang kata susah nak lupekan 1st love kiter..

sbb ape ek??

sebab dia special k??

atau mmg da mlekat kat hati kita ( knon2 da kna gam ngan gam gajah la..huhu)

senang ke tuk kita bukak ati ni utk second love??

(bunyi da macam second hand love la pulak)..

Becinta ni mmg saat2 yang sewiitt bangaaattt...

even ade part yg x besy n sgaaat sengall..X_X


entry kali neh aku nak sharekan F.A.K.T.A pasal C.H.E.N.T.A..




1) Kajian otak manusia menunjukkan bahawa jika sesorang melihat dan merenung gambar orang yang disayanginya dalam tempoh yang lama, ia akan meransang bahagian ‘caudate’ otak – bahagian yang menghasilkan rasa kemahuan yang kuat (craving).
2) Lelaki yang mencium isterinya di pagi hari dikatakan akan hidup 5 tahun lebih lama daripada lelaki yang tidak melakukannya.
(Ape lagi, ciumlah isteri korang atau sekadar pelukan manja pun ok..tapi tuk yg da kawen la kan..huhu)
3) 2 per 3 orang mengatakan bahawa mereka jatuh cinta kepada seseorang yang mereka kenal lama berbanding dengan seseorang yang mereka baru kenal.
(Selebihnya cinta pandang pertama kot)
(wahhh..love at 1st sight..i like..~~)
4) 43% wanita tidak suka lelaki menulis ‘love’ atau ‘cinta’ di atas kad,email dan sms melainkan kata-kata tersebut disertakan dengan komitmen.
(Nampaknya kaum hawa memandang serius terhadap kata-kata cinta..yup..kalo nak b;chenta...kne la de komitment n effort..kan..kan..; saye sgt sokong fakta neh)
5) Seseorang yang baru jatuh cinta dan dilamun cinta akan mengeluarkan hormon serotonin yang sedikit, jumlahnya seperti tahap kandungan hormon orang yang dilanda penyakit obsesi terlampau. Sebab tu orang yang dilamun cinta memang kelihatan seperti orang gila :)
(tu yg jadi tidur x lena, mandi x basah, makan x kenyang..waaa..penat la kali nak berlapar camneh..hehe~~)
6) Mengikut kajian Dr. Helen Fisher dari Rutgers University, penulis buku ‘Why We Love, apabila seseorang baru berpisah (break up), dia akan berasa semakin sayang terhadap bekas pasangannya. Bahagian otak yang membuat kita rasa gembira terus aktif pada ketika ini. (Sebab tu lah kebanyakan pasangan yang baru berpisah tak boleh tahan perasaan sayang dan rindu sewaktu mereka masih bersama dulu)
7) Mengikut teori matematik, seseorang seharusnya bercinta/couple dengan sedozen orang sebelum menemui pasangan yang boleh dijadikan pasangan hidup sejati. (Teori matematik je pon, sukati andalah nak ikut ke tak)
(fakta ni agak poyo..nak kne ikot rumus math la pulekk..ni khas tuk kengkawan yg amek calculus sem ni..make sure cukup sedozek okeh..)
8) Ini akan mengejutkan anda : Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira. Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan, semakin bertambah gembira mereka.
(x tekejoot pon..kalo da bahagia..KOMPEM la hepi sokmo..kan..ape da..)
**agak berguna la entry aq kali neh kan..kan..
tuk sesape yg ngah couple or yg da pon mndrikan mesejid..Renung-renungkan & Slamat beramal..
ngeh3..~(^_^)~

2 comment:

AuraFIza said...

1st love memang susah nak lupa!!
BETOL BETOL BETOL!!
Totally agree!! ;)

azza said...

even da d 2nd or 3rd love pown sangt susa nak lupa kan..
huhu..

Post a Comment